Стоп: як же «три цитруси», коли їх чотири?
Гірка настоянка «Три цитруси» кілька років випускалася за одним і тим же рецептом, поки влітку 2021-го мені не спало на думку додати до трійці солодкий мандарин і таким чином виключити з рецепта мед та надати більше цитрусового смаку. А назву я не став міняти по аналогії з романом «Три мушкетери», героїв якого все ж було чотири.
«Три цитруси» стали логічним завершенням еволюційного процесу цитрусових настоянок, який почався з настоянки на грейпфруті, довго тримався на цій стадії, і кожного разу, коли я думав вже прибирати грейпфрут з асортименту, обовʼязково знаходився любитель гіркої настоянки на найбільш гіркому цитрусі, який є в природі.
Настоянка вийшла міцна, гірка від грейпфрута, пряна від апельсина, кисла від лимона та солодка від мандарина. Дивно, але якості цих чотирьох цитрусів, спірні й окремо один від одного на любителя, але разом видали потужний акорд, який не залишив шансу цитрусовим скептикам — вийшло дуже добре. Щоб розбавити чистий цитрусовий смак і додати пряний, ми закинули в настоянку палички кориці, горошинки духмяного перцю, тархун і чебрець.
Виявилося (зізнаюся, навіть несподівано), що у «Трьох цитрусів» є своя аудиторія, якій міцність та гіркуватість цитрусів замінюють всі мої щебетання про солодкі та ніжні лікери.
Універсальна настоянка: «Трьома цитрусами» годиться закушувати ситні гарячі страви (по відчуттях там все 40°, а міцний алкоголь допомагає розщеплювати жири), а кислинка й гіркота цього бітеру пасують десертам та морозиву.