Так, це знайома всім з дитинства настоянка на травинках зубрівки. Але не на горілці, а на кукурудзяному дистиляті.
Маркетингова легенда свідчить, що трава так називається тому, що її їдять зубри, а зубри водяться тільки в Біловезькій пущі, яку ділять між собою білоруси та поляки, тому справжня зубрівка і напій на її основі може бути тільки білоруським або польським.
А ось і ні. Зубрівка запашна (так називається трава) росте й в Україні, й навіть на Далекому Сході. Нашу зубрівку ми отримуємо поштою з карпатського села Путила, що знаходиться на південному заході Чернівецької області недалеко від румунського кордону — це додає настоянці кілька очок в порівнянні з тим, якби ми купували травинки на базарі в Києві. Я уявляю, як вона росте на який-небудь чистій-чистій полонині, і від цього настоянка стає ще смачніше.
Особливо якщо на столі поруч з холодною чаркою зубрівки — гаряча печеня, квашена капуста, мʼякий чорний хліб і зубчики часнику.